NOVA BOLEST-INTERNET ZAVISNOST





Zavisnost od interneta (Internet Addiction Disorder- IAD) je 
prvi definisao Dr Ivan Goldberg 1995.godine. Zavisnost od interneta (Internet Addiction Disorder- IAD) se može definisati kao klinički poremećaj sa snažnim negativnim posledicama na socijalno, radno, porodično, finansijsko i ekonomsko funkcionisanje ličnosti. Internet zavisnost predstavlјa stanje pojedinca u kome je upotreba interneta postala dominantna životna aktivnost koja ga izoluje u odnosu na ostale društvene tokove, i koja stvara negativne posledice po njega i njegovu okolinu. Preterano korišćenje kompjutera, odnosno Interneta, koje se često povezuje sa gublјenjem i zanemarivanjem osnovnih potreba (spavanje, hrana, toalet...)
Koji su znaci zavisnosti od interneta?
Smatra se da je 4 do 6 časova dnevno simptom zavisnosti. 
Simptomi internet zavisnosti su: promenjeno ponašanje, provođenje sve više vremena za kompjuterom i internetom, prekid školovanja ili radnog odnosa, zanemarivanje drugih obaveza i interesovanja, problemi sa koncentracijom i pamćenjem, nesanica, problemi sa kičmom, vidom, sluhom i dr.
• Veliki broj sati proveden na internetu i konstantan razgovor o utiscima nakon toga. Gublјenje pojma o vremenu dok ste online
• Odbijanje učešća u društvenim aktivnostima kako bi proveli više vremena onlajn. I na taj način dolazi do izolacije od prijatelјa i porodice.
• Izlivi besa, anksioznost, ili frustracije usled zabrane korišćenja interneta. Razne vrste negativnih posledica – svadlјivost, laganje, loši rezultati na poslu ili u školi, nedruštvenost, hronični umor...“Kriziranje” – osećanje gneva, napetosti i/ili depresije kada je kompjuter nedostupan
• Korišćenje interneta bez obzira na probleme koje to izaziva u školi ili društvenim odnosima.
Stalna potreba za što bolјom "mašinom", naprednijim softverom ili potreba da se više vremena provodi uz kompjuter.
Koje su zdravstvene posledice preterane upotrebe interneta?
Zdravstveni problemi koji se mogu primetiti kod mogućeg zavisnika od interneta:
• Problemi sa zdravlјem kao što su glavobolјe i bolovi u leđima.
• Problemi sa spavanjem, vidom i suve oči, loša higijena
• Gubitak kilaže i izbegavanje obroka zbog korišćenja interneta.
• Osećanje euforije pri upotrebi Interneta.
Kako pomoći detetu ako sumnjate da je internet zavisnik?
Popričate sa detetom o internet zavisnosti.
Izrazite svoju brigu i razloge zašto to nije zdravo.
Ohrabrite druge interese i socijalne aktivnosti. Naterajte dete da se skloni sa kompjutera. Predložite neki sport, šetnju…bilo šta što će mu na duži vremenski period odvući pažnju.
Postavite granice. Ograničite gde i kada vaše dete može da bude onlajn. Koristite aplikacije da ograničite detetovu upotrebu smartfona. Postoje brojne aplikacije koje vam mogu pomoći.
Zatražite profesionalnu pomoć ukoliko simptomi ne prestanu nakon vaših upozorenja.Popričajte sa lekarom vašeg deteta i razmotrite sa njim opcije i načine na koje bi se dete lečilo. Postoji nekoliko različitih vrsta efektne terapije u ovakvim situacijama na koje se možete osloniti.
Ovaj oblik zavisnosti je relativno nova bolest, a kako ima karakteristiku masovnosti možemo reći i novi socijalni problem. Naime, 1996. godine je prvi put upotreblјen pojam internet addiction – internet zavisnost.
Šest sati neprekidnog korišćenja kompjutera granica posle koje neko može da bude klasifikovan kao "zavisnik" i upućen na lečenje.
Da li vaše dete može postati zavisnik od interneta?
Korišćenje interneta može izmaći kontroli i pretvoriti se u ozbilјan problem.
Dok neki adolescenti mogu postati zavisnici od video igara, drugima se isto može desiti sa društvenim mrežama i drugim onlajn aktivnostima.
Zavisnost od interneta još uvek nije dijagnoza u toj meri kao što je to slučaj kod zavisnosti od droge. Neograničen pristup tabletima, laptopovima i pametnim telefonima predstavlјa veliki potencijal za dalјe razvijanje zavisnosti od digitalnih sadržaja.
Kako nastaje zavisnost od igrica?
Faktori koji bi mogli uvećati rizik među decom za pokretanje ovog oblika zavisnosti. Deca koji igraju onlajn igrice deluju kao grupa koja je podložnija zavisnosti od interneta. Interaktivne igre poput su naizgled ono što povećava rizike. Bez načina da završe ili zvanično “pređu” igru, deca često odavde počinju sa zavisnošću.
Korišćenjem ove vrste elektronskih uređaja uz internet zavisnost, može se pokrenuti oslobađanje endorfina kod tinejdžera. To je slično stanje onom u koje ulaze zavisnici od droge i kocke
.

Comments

Popular posts from this blog